Terug

25% korting op alle winterkleding

  • Voor 15.30 uur besteld, volgende werkdag in huis!
  • Live voorraadbeheer
  • Gratis verzending boven € 100,-

Karpervissen: Welke invloed heeft het weer op onze visserij?

  • 07 / 01 / 2020 0
Karpervissen: Welke invloed heeft het weer op onze visserij?

Invloed van het weer deel 1

In deze blog behandel ik de invloed van het weer op het aasgedrag en op het trekgedrag van de karper. Daarnaast pak ik de weertypes eruit die naar mijn mening het grootste verschil maken. Hierin maak ik een onderscheid in de volgende twee ‘termen’: weersomslag & weersverandering.  Ik behandel deze twee ‘termen’ in dit artikel met de volgende definities: een weeromslag is van langere duur en wordt al tijdig aangetoond op de weerkaarten, een weersverandering daarentegen is van korte duur (zomerse buien etc. die zorgen voor een korte verandering in het weer patroon).  Dit puur om verwarring te voorkomen en u duidelijker uit te leggen hoe het weer veel invloed heeft op mijn visserij. Deze blog begin ik met een weersomslag naar oostenwind.

Weeromslag naar oostenwind ‘de eerste van het voorjaar’

Elk jaar komt er in de loop van het voorjaar ineens een oostenwind vanuit Duitsland ons land binnen. Dit gaat vrijwel altijd gepaard met warm en zonnig weer, en houdt meestal een langere periode aan. Deze periode met warm weer en een oostenwind komt bijna elk jaar tussen half mei en begin juni. Op het moment dat deze weeromslag zich aandient trekt de vis vaak massaal naar de westkant van het water, vaak zie je dat de vis voordat de omslag daadwerkelijk plaats vindt al richting de westkant van het water trekt. De vissen voelen kennelijk dat er een weeromslag gaat plaats vinden en liggen dus een ‘stapje’ voor. Op een dressuur water bij mij in de buurt heb ik meerdere malen 1 a 2 dagen voordat deze omslag daadwerkelijk plaats vond ruim gevoerd. De vissen komen zodoende het voer al tegen als ze arriveren aan de westkant van het water. In deze situaties waar ik de vis dus verwacht door de warme oostenwind voer ik zo’n 3- 5 kg per dag, gedurende 2/3 dagen. Aangezien met dit weertype een groot deel van het bestand naar de westkant van het water verhuist, kan er gerust een paar kg gevoerd worden. Deze aanpak heeft mij meerdere malen heel veel vis opgeleverd, soms meer dan 10 vissen op 1 dag.  De verklaring voor deze ‘gekte’ zit het naar mijn mening in het volgende: doordat het warme water naar de westkant wordt gedrukt gaat de vis massaal mee, doordat er massaal vis aanwezig is in deze sector ontstaat er sneller voedsel nijd. Hier moeten wij als karpervisser vervolgens op inspringen. Voer vooral verspreid, waardoor de vis moet zwemmen om het aas te vinden, bij een aanbeet verstoor je de plek ook minder.

De tactiek van ruim en verspreidt voeren met deze weersomstandigheden maakt het er vaak naar dat de vis relatief makkelijk vangbaar is. Mede omdat de vis niet direct weg schrikt uit deze warme sector, omdat ze hier namelijk graag willen vertoeven. Waar normaal een voerplek na een geslaagde nacht stilvalt of minder productief wordt, merk ik dat het hier vaak dagen achter elkaar goed blijft lopen. Zoals ik zojuist al benoemde, komt dit puur omdat de vis door het warme water hier gewoon simpelweg niet weg wil. Mijn beste resultaten met deze weersomstandigheden heb ik behaald met een bol die zo vet mogelijk is, kortom een bol vol vismelen. Daarover giet ik zalmolie of een andere visolie, doordat het water hier zeer snel opwarmt lekken deze bollen ontzettend snel uit en krijg je een zeer attractieve voerplek. De zalmolie en flavours uit een bol zorgen voor een snelle verticale geurkolom, de vis wordt op deze manier hoe dan ook geprikkeld door jou voerplek.

Echter na een aantal dagen stijgt de watertemperatuur ook elders op het water en wordt de ‘gekte’ een stuk minder.  Herhaalt dit weertype zich later in de zomer nogmaals dan is ook nu aan de westkant voldoende vis te verwachten, echter is het dan vaak niet meer zo wild als die ‘eerste’ warme periode van het jaar met de oostenwind.  Elk voorjaar houdt ik dus dit weertype in de gaten. Mijn ervaring is wel dat het zeer goed merkbaar dat met name de allereerste keer van het jaar met dit weertype de echt wilde sessies opleveren.

De vis is namelijk in het voorjaar veel gevoeliger voor het warme water, in de zomer 

zijn de watertemperatuur verschillen over een hele plas gezien erg klein of nagenoeg gelijk(los van natuurlijke bronnen, of stroompjes die het water inkomen). Nog een opvallend punt is dat veel vis overdag gevangen wordt, en dat de nachten een stuk rustiger zijn. Dit heb ik op meerdere wateren meegemaakt met dit weertype.

Op het moment van schrijven staat de oostenwind in de planning met hoge temperaturen, dit voorjaar heeft dit weertype al vaker in de weerkaarten gestaan maar is het vooralsnog niet echt uitgekomen. Laten we hopen dat het dit keer wel klopt.

Succes & Tight Lines,

Bas van den Broek

BFP Baits

 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box