Wij krijgen veel vragen over ‘karpervissen Ermerstrand’, om u alvast enige info over dit water te geven hebben wij onderstaande informatie voor u op papier gezet. Mail ons gerust om de meeste recente informatie omtrent stekken, vangsten, aas etc.
Het water & de stekken
De recreatieplas Ermerstrand heeft een grootte van ongeveer 30 hectare, en kent een 8-tal stekken verdeeld over het water. 6 van de 8 stekken bevinden zich op het eiland (stek 1 t/m 6) en 2 stekken bevinden zicht op het vaste land ( stek 7 & 8). Alle stekken zijn met de auto bereikbaar, een aantal jaar geleden is er een zandweg aangelegd naar het Eiland. U hoeft dus niet meer met de boot naar het eiland toe.
Het bestand op het Ermerstrand is zeer uniek voor Nederlandse begrippen, geen enkel betaalwater in Nederland kent dergelijke aantallen en gewichten. Het karperbestand bestaat uit zo’ 400 tot 450 vissen, waaronder een stuk of 80 graskarpers. De vissen groeien gestaag, elk jaar worden er nieuwe 15+ en 20+ kg vissen gevangen. Het gemiddelde gewicht in 2015 lag op zo’n 12/13 kilo. Vissen tussen de 15-20 kg worden vrijwel wekelijks gevangen. Er zwemmen meerdere vissen rond die die 20 kg passeren. Weken met flinke aantallen komen elk jaar nog geregeld voor, echter zijn de vissen door de jaren heen wel schuwer geworden. De vissen zwemmen veelal in scholen rond, grote brede voerplekken leveren dan ook met regelmaat de beste resultaten op. De verhouding schub/spiegel is ongeveer 75/25, en zoals eerder vermeld zwemmen er ongeveer 80 graskarper rond. Er zwemt een grote diversiteit aan vissen zoals: lange brede vissen, korte dikke vissen etc. Door de variatie en de aantallen die hier rondzwemmen maken het in combiantie met het gemiddelde gewicht een erg interessant water om een weekend of week te bevissen. Het karpervissen wordt hier wel steeds populairder, op tijd reserveren is aan te raden.
De stekken 1 & 2 en 7 & 8 zijn het meest geliefd, dit is ook niet zonder reden. Deze stekken bieden je de meeste ruimte om te vissen. Als men stek 7 & 8 huurt, kan er ook niemand meer bij komen, ideaal om volledig je eigen plan te kunnen trekken. Stek 1 & 2 liggen aan de linker kant van het ‘karper eiland’, links van stek 1 mag niet gevist worden, waardoor dit veel ruimte biedt voor de visser op stek 1. Stek 2 heeft veel ruimte recht naar voren. Als deze stekken samen worden geboekt heeft u veel mogelijkheden en veel ruimte om te bevissen. De stekken 3/4/5 liggen midden op het eiland, deze stekken hebben minder te bieden wat betreft ruimte en hotspots. Stek 6 daarentegen ligt aan de rechterkant van het eiland, deze stek biedt weer meer opties en meer ruimte. Afhankelijk van het jaargetijde kan stek 6 veel vis opleveren. Met name in het voorjaar wanneer het warmer wordt, de vis paait namelijk in het gebied rondom stek 6.
Doorgaans zit de meeste vis binnen bereik van stek 1 & 2 en 7 & 8, veel vis hangt namelijk rond de skibaan. Zowel overdag als s’nachts bevindt zicht hier veel vis. Het tenniseiland is omring door rietkragen, deze rietkragen zijn erg aantrekkelijk voor de karper. Zowel stek 2 als stek 8 kunnen perfect tegen het tenniseiland aanvissen, vanaf stek 2 is dit ruim 150 meter.
We krijgen wel eens de vraag of het mogelijk is om ook op snoek te vissen of een feeder hengel uit te gooien. Zeker is dit mogelijk, houd wel rekening met het aantal toegestane hengels. Het witvis bestand is erg groot, met name zeelt en grote brasem is goed vertegenwoordigd. Het roofvis bestand is ook zeer goed, er wordt weinig gevist op snoek.
Trek & aas gedrag
Ermerstrand is een water waar de karper veelal in scholen zwemt, dit is ook te merken aan de aanbeten en aan springende vis. Te vaak zien we dat vissers met een voerboot aan de slag gaan en hier niet of nauwelijks om heen voeren, vis vangen is met deze methode altijg mogelijk. Echter zwemt een grote school snel door omdat er verder geen voer aanwezig is, voer daarom breed (zeker 10 meter rondom je haakaas). Dit betekend niet dat er direct veel gevoerd moet worden, beter 1 kilo verspreid over 10 meter dan 1 kilo in de voerboot. Een rubberboot is aan te raden, voor zowel het voeren als voor het precies uitvaren van de lijnen. Na een aanbeet is het verstandig om vervolgens minimaal hetzelfde gebied weer aan te voeren met minimaal de hoeveelheid waar je mee begonnen bent. Krijg je wederom vlot een aanbeet, dan weet je dat er een school vis in de buurt hangt, een teken om een aantal kilo te voeren om de vis op de plek te houden. Deze tactiek werkt het beste als de water temperatuur goed is en de vis veel zwemt, pakweg tussen mei en november. Uiteraard zijn er weken waarin de vis niet actief is, begin daarom ook verstandig aan de sessie door maximaal 1 a 2 kilo per hengel te voeren, begint het te lopen dan is bovenstaande uitleg het beste te hanteren. Tegen het einde van de sessie is het verstandig om de voer hoeveelheid te minderen en de stek af te romen.
Door de vele witvis, en met name het formaat van de brasems maakt het een lastig water om met particles aan de slag te gaan. Tijgernoten is mogelijk, maar kleinere particles zorgen voor slapeloze nachten, en niet door de karper! Zachte boilies worden ook snel gevonden door de brasems, zorg er dan ook voor dat je boilies een goede hardheid hebben. Harde 20 mm boilies zijn prima, 25 mm kan uiteraard ook. Kleiner dan 20 mm is mogelijk indien ze niet te zacht zijn. Al zo’n 10 jaar wordt er gevist en gevoerd met boilies uit het BFP Baits assortiment. Wat vaak zichtbaar is op wateren waar al jaren het zelfde voer in gaat, is dat de karper dit op den duur gaat vermijden. Echter is dit op het Ermerstrand niet het geval, de BFP boilies blijven na al die jaren nog steeds erg goed vangen. Dit geeft aan dat kwaliteit van het aas zeer goed is. Met name de volgende 3 soorten doen het goed op het Ermerstrand: Fruit Punch, Fish ’N Tutti & Sensation X. Als haakaas werken zowel single hookbaits en snowman prima. Door met soakers te vissen of zelf gesoakte boilies geef je extra aantrekkingskracht mee aan je haakaas.
Bodem & dieptes
Rondom de skibaan zijn de dieptes wisselend, binnen de skibaan is het dieper dan er buiten. Hier zijn enkele taluds en kuilen aanwezig. De vis voelt zich hier veilig en hangt dus vaak rond binnen de skibaan. Stekken 1 & 2 kunnen dus zowel de diepe en ondiepe gedeeltes van het water bevissen. Van stek 3 t/m 6 is het een egale bodem met vrijwel geen diepteverschillen. Aan de rechterkant van stek 7 & 8 bevinden zich enkele kuilen, deze kuilen zijn zeer de moeite waard om op te zoeken en te bevissen. De bodem is vrijwel overal hard met maximaal een klein laagje slib van slechts enkele centimeters. De bodem is dus nergens zodanig zacht dat je het lastig kunt bevissen.
Rigs/montage
De bodem is vrij hard, lange onderlijnen of chod-rigs zijn dan ook niet nodig, helaas hebben vrij veel vissers te maken met lossers. De beste manier om dit te beperken is het vissen met zeer korte onderlijnen, en een rig ring op de hair (zie foto). Het beste in combinatie met inline lood. Leadcore en gevlochten lijn zijn verboden.
Heeft u verder nog vragen over het karpervissen op Ermerstrand, vraag ons gerust. Klik hier voor de contactgegevens.
Zie hier onder enkele filmpjes van het Ermerstrand: