Terug

25% korting op alle winterkleding

  • Voor 15.30 uur besteld, volgende werkdag in huis!
  • Live voorraadbeheer
  • Gratis verzending boven € 100,-

Karpervissen in de winter - Marcel Nikken

Karpervissen in de winter - Marcel Nikken

Eind oktober, de eerste nachtvorst laat zich voelen, terwijl de najaarsstormen nog moeten komen. Na weer een drukke week op het werk stappen mijn vriendin en ik in de auto voor een flinke wandeling langs verschillende stekken en wateren. In een weekend tijd struinen we op ons ‘gemakkie” langs de water kant. Langs kanalen, grote plassen en stukken rivier worden de beentjes even gestrekt. Aangekomen bij het derde water kijkt ze weer vragend in het rond: “Uhm, Waar is iedereen?”

Ja, waar is iedereen?! Een vraag waar we beide geen antwoord op kunnen bedenken. Maar na een korte babbel met één van de achterblijvers werd het al snel duidelijk. “De winter komt eraan, dus er is niks meer te halen.” Licht verbaast over deze uitspraak meld ik de beste man voorzichtig dat er afgelopen week nog de nodige vissen op de mat hadden gelegen. Het gesprek liep wat uit en het ging al snel over het door wissen in de winter. Net als ik al te vaak heb gehoord, is wintervissen tijd verdoeming, kansloos en simpelweg gekkenwerk…

Ja, soms is het gekkenwerk. Maar nee, het is zeker geen verspilling van je tijd, en al helemaal niet kansloos. Met een paar kleine aanpassingen in materiaal, tactiek en vooral mentale instelling is het wel degelijk mogelijk om in de winter gewoon lekker door te vissen.

Mobiel vissen

De belangrijkste voorbereiding begint bij jezelf. Secuur en gedetailleerd werken, rust en geduld zijn voor mij de belangrijkste sleutelwoorden als ik kijk naar mijn wintervisserij. En wees vooral niet bang om een klein beetje (extra) moeite te doen.

Mobiel vissen en meerdere voerplekken systematisch afvissen, om vervolgens snel te verkassen naar de volgende stek, en daar het trucje nog een keer te herhalen. Deze manier van vissen pas ik eigenlijk het hele jaar door toe. Lichte bepakking en snel kunnen (en willen) verkassen zijn voor mij dus belangrijk. Vooral in de winter zal dit je ook helpen wat makkelijker warm te blijven, en efficiënter te vissen. In plaats van over volle trolleys, uitgebreide stekken en het vissen voor aantallen, wordt in de winter alles terug geschaald om je maximaal te kunnen concentreren op enkel kleine plekken. Vissen voor die ene vis, één worp, één vis.

Naar mate het water kouder wordt draai ik langzaam de hoeveelheid voer op de stekken terug, soms tot maar een handje aas per hengel. Ook zal het voer meestal zeer compact op de stek worden gebracht. In deze periode maak ik het liefst gebruik van klein aas indien de situatie het toelaat. De vis zal rustiger azen, en daarmee met minder kracht het aas opnemen. Ook bereik je hiermee dat de vissen minder snel vol zit en iets langer rond zal blijven hangen omdat er meer deeltjes liggen. Mijn grote voorkeur gaat uit naar het gebruik van zeer attractief aas. Staar je niet blind op een geur welke op de verpakking staat, maar ken je aas en weet wat er daadwerkelijk in zit. Een karper heeft tenslotte geen neus, maar moet alles met zijn smaakpapillen doen.
Smaakstoffen en attractoren die zich snel en breed verspreiden door het water zijn in dit geval belangrijk om de passieve vissen even te actieveren en wat nieuwsgierigheid los te maken. Door de lage temperaturen zullen veel karpers minder of zelfs helemaal niet meer eten. Te veel voeren kan je dus je vangsten en je sessie kosten, of zelfs de hele (voer)plek.

De kracht van een enkel haakaasje !

Zolang de situatie het toelaat zal ik ook klein haakaas vissen. Afhankelijk van de manier van het wel of niet voeren, en eventuele bodem vervuiling bepaal ik welke haakaas ik zal gebruiken. Op de voerplekken zal ik altijd beginnen met het zelfde aas als waarmee ik gevoerd heb. Een wafter, uitgebalanceerde boilie of neutraal gekleurde pop-up zal al eerste naar de stek gaan. Als de vis aanwezig is op of in de buurt van de voerplek zal dit vaak al leiden tot de eerste aanbeet.
Mocht het na een of meerdere aanbeten stilvallen, of is er überhaupt nog geen leven op stek na een tijdje, dan ga ik een stapje verder. De standaard boilie uit de zak wordt vervangen voor een Soaker of Fluoro pop-up/wafter. Welke eventueel nog wordt gedipt in een vloeibare of poederdip. De reden waarom ik niet direct met deze over-the-top haakaasjes begin is simpel. Niet elke vis is gecharmeerd van de felle kleuren van een fluoro aasje, en sommige vissen zullen wat huiverig reageren op de heftige ‘smaak bom’ van een soaker. Bouw dus langzaam je stek op qua attractie/prikkels voor de vis. Net als met de hoeveelheid voer geld: wat je erin gooit, kan je er niet meer uithalen.
Zodra de aanbeten langzaam beginnen te komen zal ik weer terug gaan naar standaard boilies of pop-ups. Het bijvoeren laat ik vaak achterwege, of gebeurd echt heel beperkt afhankelijk van de aanbeten.

Buiten de standaard voerplekken om ga ik net even wat anders te werk. Hier komt het vooral neer op korte instant knallers. Hier zal ik sneller de stap maken om naar extra attractief (haak)aas te grijpen. Afhankelijk van de waterdiepte, stroming en diepte waarop de vissen zich ophouden zal ik kiezen voor het vissen met single haakaasjes of zigs. Bij deze visserij komt het nog meer neer op instant reactie van de vis. We zijn bij deze visserij niet aan het voeren. Er wordt hier dus echt gevist voor een één aanbeet in plaats van meerdere. Waar je normaal met een grote hoeveelheid voer veel attractie in het water brengt, komt het nu aan op dat ene kleine haakaasje. Hier komen de Soakers en goed geprepareerde pop-up’s en wafter meer tot hun recht. Door de combinatie van zowel visuele als smaak prikkels zullen dit kleine karper magneetjes worden onderwater.

Op deze manier zal ik in deze periode ook veel met zigrigs aan de gang gaan. Veel vissen zullen gedurende de winter op half water hangen, en vooral op diepe wateren dus met bodem aas slecht te bereiken zijn. Door haakaas/materialen te kiezen die flavours of andere smaakstoffen goed opnemen, is er ook in deze visserij goed te spelen met extra atractoren. Mijn grote voorkeur als ik op deze wijze ga vissen is een simpel stukje kurk of de door mij zelf gemaakte zigbugs, in plaats van de bekende stukken foam. Deze zullen vloeistoffen goed opnemen, en onderwater langzaam weer laten uitlekken. In tegenstelling tot veel soorten foam, waar de soaks en flavours alleen maar in de buitenmantel zullen trekken.

De stek bepalen

En dan sta je aan het water, waar ga je beginnen? Nog belangrijker dan in de warme maanden is het vinden van de vis. Als je je stek in het najaar nog lekker hebt lopen, en je pakt het een beetje goed aan, zal je ook in de winter hier lekker door kunnen hengelen. Maar als je, net als ik, in de winter je vis en voer dagen niet voor het uitkiezen hebt, zit er maar een ding op: zoeken, zoeken en nog eens zoeken.

Doordat de meeste vissen zich maar weinig en traag zullen verplaatsen ga ik niet zitten wachten tot er misschien een keer ergens toevallig tussendoor een verdwaalde vis voorbij zwemt. Nee, er moet gewerkt worden voor elke vis. En de grote tip voor dit alles: laat je rigs thuis.
Ja, geen rigs. Een paar stevig schoenen, een polaroid bril en wat goede kleding kom je al een heel eind. Neem je vrouw, man, hond of kids mee, en ga lekker een flinke najaarswandeling maken langs het water. Even lekker uitwaaien met de familie. Voor de familie even een lekker uitje, voor jou alvast een kennismaking met de weersomstandigheden en een stukje mentale voorbereiding. Maar vooral, een paar plus punten scoren voor de uren “die je met je gekke bek in de vrieskou achter je hengeltje gaat zitten”.

Maar back to the point, observeren !! Waar staat de meeste zon gedurende de dag, op welke kant heeft de wind de afgelopen dagen/weken het meest gestaan, is er veel ijzige neerslag geweest? Dit zijn de eerste punten waar ik rekening mee houd. Rust, warmte en zuurstof. Aan jou de taak om er achter te komen waar de vissen op jou water de voorkeur aan geeft. Niet elke vis is gelijk, net als bij ons. Sommige zullen rustig bij de kachel tegen de vrouw aan kruipen, anderen kiezen ervoor om nog actief met hun kop in de wind buiten te gaan spelen.
Deze hang plekken kan je op verschillende manier vinden naast het observeren van een water en alles eromheen. Mijn voorkeur gaat uit naar de hands-on aanpak. Waadpakken, prikstokken, bellyboten, dieptemeters, en vooral een hengel met een stuklood.

Opzoek naar plekken die zichtbaar of voelbaar nog bezocht worden door de vissen. Of integendeel, plekken die juist niet meer worden bezocht. Door het jaar heen zullen de meeste vissen een soort van vaste routes en aas plekken hebben. Deze zullen het jaar door geen tot zeer weinig vervuiling kennen en mooi schoon zijn. Zodra deze plekken niet, of veel minder bezocht worden, zullen deze paden en plekken naar de wintermaanden toe langzaam onder een laagje slib komen te liggen en dus kleiner worden, of zelfs verdwijnen. Als je de routine routes of plekken van de vissen op jou water kent, is dit als goede indicatie te gebruiken welke plekken en routes nog wel of juist niet meer bezocht worden.

Door met een prikstok of een hengel met een loodje de bodem af te tasten zul je gedurende het jaar de verschillen voelen en vinden. Ook op een goed ingestelde diepte meter is dit met een geoefend oog te zien.
Een tweede aanpak is het gebruik van een dieptemeter. Snel een overzicht van het bodem verloop en verschillende bodem samenstellingen krijgen is mooi. Maar er is meer uit je digitale prikstok te halen. Leer je dieptemeter kennen, en stel hem goed af. Hiermee is het mogelijk om nog meer details uit dat kleine schermpje te halen. Hiermee soms ook de spronglaag te vinden als deze aanwezig is, wat je een hele grote voorsprong geeft als je gaat ziggen.

Denk aan jezelf

“Maar, die kou..” hoor ik sommigen denken. Zoals een bekende slogan luid: “er is geen slecht weer, maar wel slechte kleding”. Ook voor jezelf heb je een paar kleine aanpassingen nodig. De belangrijkste regel in de outdoor wereld: blijf droog. En dan heb ik het niet direct over regen poncho’s en grote tenten. Denk aan de basis, zorg dat je kleding kan ademen. Het grootste risico dat je loopt langs de waterkant is koude voeten krijgen! Ja, of het nu door een lekke laars of gewoon lichte transpiratie komt, vocht is je grootste vijand. Daarnaast zal de wind je het zeer ongemakkelijk kunnen maken. Zorg ook dat deze zo min mogelijk contact kan maken met je huid. Deze zal snel warmte van je lichaam kunnen ontnemen. Dus zorg ervoor dat je droog en warm blijft. Ik heb altijd een drybag achterin de auto of onder in de rugzak liggen met wat extra basis kleren, thermo ondergoed, dikke sokken en een winddicht jack.
En om de innerlijke kachel te laten branden heeft deze ook genoeg brandstof nodig. Om deze wat extra te helpen, neem warm eten en drinken mee. Of neem een simpel brandertje mee om af en toe een blik stevige soep, knakworsten of bak koffie/thee te zetten.

Alles komt er op neer om een duidelijk en compleet totaalplaatje te vormen van de stek die je bevist, het water welke je bevist, en de omgeving hiervan. En vooral om goed voor jezelf te zorgen.
De details maken nu nog meer het verschil dan in de warme maanden. Maak veel uren, vissend en verkleumend aan het water wachtend op die ene aanbeet. Of steek regelmatig wat tijd in het voorwerk, in je algemene waterkennis, en pak die paar effectieve uurtjes ertussenuit om met enige regelmaat een paar prachtige ijskoude vissen op de kant te brengen.

De keuze is aan jou! Pak er een paar :) 

Marcel Nikken, 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box