Terug

  • Voor 15.30 uur besteld, volgende werkdag in huis!
  • Live voorraadbeheer
  • Gratis verzending boven € 100,-

Karpervissen: Rig en loodmontage t.o.v. Bodemgesteldheid

Karpervissen: Rig en loodmontage t.o.v. Bodemgesteldheid

Rig en loodmontage t.o.v. Bodemgesteldheid

De Bodemgesteldheid is natuurlijk een groot grijs gebied. Geen enkel water is gelijk, geen enkele bodem is gelijk. Wat is nou hard, wat is nou zacht? Om een richtlijn te krijgen, zal ik proberen alles enigszins zwart-wit te stellen. Op die manier word het enigszins “definieerbaar”. Het is een mooi en belangrijk onderdeel van het karpervissen.

Definitie/probleemstelling:

  • Harde bodem; Je lood zakt er niet in weg.
  • Zachte bodem; Je lood zakt er in weg.

Hoe weet je nu met wat voor bodemgesteldheid je te maken hebt?

Peilen
De makkelijkste en snelste manier is het peilen met een speciaal peillood of (wat ik altijd doe) grippa lood. Hiermee heb je direct ook het grootste bereik. Probeer daarbij altijd hetzelfde loodgewicht en loodvorm te gebruiken, zodat je er een feeling voor krijgt.
Wanneer je in werpt, rem je de lijn en hou je deze strak bij het zinken van het lood. Voel je een duidelijke “bonk” op het moment dat het lood de bodem raakt en de lijn “slap” valt, heb je met een harde bodem of hard stuk te maken. Valt je lijn wel slap maar voel je geen duidelijke “bonk”, is de bodem zachter.
Wanneer je nu het lood over de bodem naar je toe trekt, terwijl je de hengel horizontaal houdt, zul je de bodem voelen. Voel je een logge, geleidelijke weerstand, dan heb je met een zachte of sliblaag te maken. Voel je het lood duidelijk stuiteren, dan is het een harde (vaak grind) bodem.
Bij een lichte, geleidelijke weerstand betreft het vaak een zand of klei bodem. Met eventueel een klein sliblaagje. Op deze manier kun je ook de hardere stukken bodem van een water proberen te vinden. Een variatie hierop is, het lood (vanaf de kant, of vanuit een rubberboot) recht onder je hengeltop te laten zakken en met een strakke lijn het lood op de bodem te laten tikken, om zo de bodemgesteldheid te voelen.

Prikken
Een van de meest heldere manieren om de bodemgesteldheid uit te zoeken is met een prikstok. Hiervoor zijn reeds legio oplossingen te koop. Zelf heb ik een 4 meter lange telescopische stok in de auto liggen die normaal gebruikt word om ramen te wassen. “Just try it!” Het detail wat je voelt zal je verbazen! Dit prikken kan vanuit een rubberboot als het water niet te diep is, of zelfs vanaf de kant, wanneer je onder het kantje vist.

Waden
Nog mooier is het om met een waadbroek en prikstok door het water te lopen. Onder je voeten en met de prikstok voel je dan echt het meeste detail. Zelf heb ik meegemaakt op een kanaaltje, dat het in 1e instantie een zandbodem leek te hebben. Maar toen we er in stapten, we de zwanenmossels onder de voeten voelden!

Bevissen harde bodem
Laten we met de makkelijkste beginnen. De “harde bodem”. Deze is er natuurlijk in legio smaken;

  • Zand
  • Klei
  • Grind/gesteente

Over het algemeen kan in een zand- of kleibodem met een kleine sliblaag je lood iets verder wegzakken dan op grint. Maar, daar vriend karper daar dagelijks mee omgaat en gewent is om hierin te zoeken, maak ik me daar niet echt druk over. Op deze bodems vis ik 90% van de tijd gewoon door met m’n korte onderlijnen.

Daar heb ik gelijk het grote voordeel van de harde bodems op tafel gelegd; Je aas is makkelijker vindbaar en je komt er mee weg om met kortere onderlijnen (< 12-15cm) te vissen. Het voordeel van een echt korte (< 10cm) onderlijn is, dat het prikmoment veel vroeger is dan bij een lange (>15cm) is.
Bij een goede onderlijn (met linealigner etc.) prik je dan bij het moment van aasopname al voorin de onderlip, net achter het kraakbeen. Dit is het sterkste deel van de bek van de karper. Dit zal weer resulteren in een betere houvast en minder losschieters.
Bij een lange onderlijn zal de vis eerst met de kop moeten draaien/weg moeten zwemmen, voor de onderlijn strak word gezwommen. Wat vaak resulteert in het prikken in de zachtere delen van de bek. Bijv. de mondhoeken of de zachte delen dieper in de bek. Deze hebben minder houvast en zal resulteren in uitscheuren, losschieters en het verminken van de bek van het arme dier.

Zoals je leest: ik heb een afkeer van (voor de situatie te) lange onderlijnen en probeer altijd zo kort mogelijk te vissen als de situatie toe laat.

Tip: Heb je vaak losschieters en vis je vrij lange onderlijnen? Kort de onderlijn eens flink in! It’s worth a try!

Loodkeuze:
Dit is niet zo moeilijk: Waar mogelijk wat zwaarder inline lood van de “compacte” modellen. Zoveel mogelijk gewicht aan de kant van de wartel en 100 gram of meer voor maximaal harde prik. Wanneer je echt afstanden moet gooien zit je aan de slankere distance leads vast. Wees voorzichtig met het werpen en zwaardere loden, je kunt een 2.75lbs hengel namelijk vrij makkelijk breken met een harde worp en 140grams lood.

Denk bij compacte loden aan:

  • Korda Flat Pear, Squar Bomb.
  • Fox Kling On inline, Camotex inline, Square inline of Flat Pear inline.
  • Taska Gripper inline, Flat Pear inline.
  • Avid Inline Groove, Inline Bag`

Een reden om niet voor inline te kiezen zou het vissen bij obstakels kunnen zijn. Je kunt dan opteren voor een wartel-lood. Hoewel tegenwoordig met de zachtere inserts van veel merken loodverlies ook bij inline geen probleem meer hoeft te zijn. Mits je lood over je lead/voorslagknoop kan schuiven. Een andere reden zou bewust loodverlies kunnen zijn. Maar dit vermeid je natuurlijk zoveel mogelijk i.v.m. in 1e instantie milieuvervuiling, maar ook om de schade in de portemonnee te beperken. Loden zijn niet goedkoop.

Rig/Haak-keuze harde bodems.
Qua rigkeuze niet zo moeilijk wat mij betreft: Kort en dan soepel, combi of zelfs stiff. Nu vis ik zelf nagenoeg niet met Stiff rigs, maar een van onze teamleden liet in Frankrijk zien dat deze in bepaalde situaties fantastisch kunnen werken. Vandaar dat ik ze niet uit dit stukje weg wil laten.

Zoals reeds hiervoor geschreven, een korte onderlijn strekt zich al bij aas opname en zal op dat moment prikken. Hiermee probeer je het moment voor te zijn, waarop de karper zich realiseert dat er iets niet helemaal pluis is en het haakaas incl. haak zal uitspugen.

Voor een groot deel van m’n visserij op harde bodems kom ik weg met een simpele soepele onderlijn. Linealigner erop en de hair met een rig-ring (blowback), siliconen tube of omgekeerde bloedknoop tegenover de weerhaak (of nog net iets verder richting te bocht) op de haaksteel gefixeerd. Ieder heeft daarin zijn/haar voorkeur; Hans en Dennis gebruiken vaak het siliconen rubbertje, Bas en ik kiezen daarentegen vaak voor de rig-ring.

Bij een korte onderlijn kun je voor een klauw-haak kiezen (Korda WideGape, Fox SSBP etc.), maar een rechte punt geniet, wat mij betreft, de voorkeur. De reden hiervoor? Omdat deze sneller prikt en bij een korte onderlijn kies je eigenlijk al voor snel willen prikken.

Haken met een rechte punt zijn bijv.:

  • Fox SSSP
  • Solar 101s
  • Ashima Goliath/Anti-eject
  • Piet Vogel Anti Eject
  • Gamakatsu Super Hook

Let even op dat de draad van de Fox SSSP vrij dun en zacht is, hier kan niet hard mee gedrild worden. Het model prikt echter wel fantastisch en snel. Doordat je met een korte onderlijn voor het grootste deel voorin de bek prikt, kun je er evt voor kiezen om voor een longshank te gaan.
Door de lange steel wrikt deze haak tijdens de dril behoorlijk meer dan een haak met een korte steel. Dat is niet de bedoeling om achterin de bek of op een zacht te doen. Daarmee sloop je de bek. Wil je tussen een korte en lange steel zitten, probeer de Gardner Incizor of PB intruder eens. Dit is hetzelfde model, een semi longshank haak.

De andere genoemde (101s, Goliath, SuperStrong) haken zijn van een nagenoeg zelfde model, een variatie op de European Boiliehook. Dit model heeft een mooie rechte punt en prikt snel. Deze haak heeft van zich een goed houvast en er kan behoorlijk druk op gezet worden. De finesses zitten hem in de lengte van de punt, hoek waarop de punt t.o.v. de steel staat en evt. hoek van het oog.

Een zachte bodem heb je (zoals ik al schreef) in diverse “smaken”. Van een slib-laag van een cm of 20/30 tot modderprut. Maar ook deze bodemgesteldheid kun je in je voordeel gebruiken.

Een zachte bodem kent dus voor en nadelen.

  • Voordeel: Je lood zakt er in weg.
  • Nadeel: Je lood zakt er in weg.

Hoe bedoelt ie dat vraag je je nu vast af?
Het voordeel van het wegzakken van je lood, is dat ie meer weerstand opbouwt en je prik harder zal zijn. Helemaal wanneer je bijv. een Cling-on lood gebruikt. De haak zet zich dieper.
Het nadeel is dat je onderlijn en haakaas mee verdwijnen de bodem in. Een van de 1e zaken die je dus kunt doen is je standaard onderlijn verlengen en switchen naar een niet-inline-loodmontage:

  • Leadclip/”Safety”
  • Helicopter.

Met deze montages zal je haakaas minder ver de bodem in getrokken worden door het lood. Plattere loden zullen over het algemeen ook wat minder ver wegzakken. De helikopter montage is naar mijn mening zwaar onderschat voor dit soort situaties. Met deze montage kun je je onderlijn vaak ook weer korter houden, om zo optimaler te prikken. De “vreemde” druk die een helikopter montage t.o.v. een standaard inline of leadclip montage heeft, kan ook weer dressuurdoorbrekend werken. Waarom zou je hem trouwens niet inzetten op een harde bodem?

Stuff to think about!

Combineer een van de bovenstaande montages met een Snowman, Snow-woman, wafter of kurkje om je haakaas lichter te maken en zodoende minder in de bodem te laten wegzakken.
Als je dan bij het inwerpen ook nog eens een PVA foam om je haak doet, kun je hem net even dat beetje extra drijfvermogen geven om te zorgen dat ie net even mooier bovenop de zachte bodem landt. Door een soepele onderlijn te gebruiken zorg je dat je onderlijn mooier over de bodem ligt. Een Stiff of combi kan meer gaan “springen” wanneer deze vanaf het lood uit de zachte bodem op steekt. Dit resulteert natuurlijk in een verre van optimale inhaking.

Een ander systeem wat door Frank Warwick bedacht is voor dit soort situaties is de zgn. Chod-rig. Een prachtig systeem waarmee je een popup, goed uitgebalanceerd bovenop een zachte bodem kunt presenteren.

Soakers en andere goed uitlekkende haakazen zorgen er voor dat je haakaas beter vindbaar is en minder van de geur van de bodem overneemt.

Ik hoop dat deze informatie een stukje aanvulling op je visserij zal zijn.

Tight Lines!

Patrick

 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box